På plass i Khmelnytskyi City

Jeg får vel begynne med det jeg oppdaget i går etter at jeg hadde skrevet ferdig. Vann med kullsyre er ikke spesielt greit å pusse tennene med… det skummer noe aldeles mektig…

Kosejakka
Denne har gitt meg mye glede – og varme..

I går så jeg på BBC at det kom en kald vind fra Sibir, og den værmeldingen stemmer godt. Det var godt og kjølig i dag morges, og vinden gjorde det rett og slett kaldt. Jeg er virkelig glad for min militære grønne «kosejakke», den har gitt meg mye glede før – og jeg er ganske sikker på at den kommer til å gjøre det nå også! Silkeundertøyet mitt skal også komme til nytte…

Og i dag morgen? Ingen kø i utsjekkingen, den var i går… Kø var det derimot for å komme ned. De to heisene er relativt små og når alle har store koffert med seg og skal ned samtidig, tok det tid. Jeg tok meg imidlertid tid til å lære ei som nesten hadde gitt opp, et lite tricks. Ta heisen opp og bli med ned…Greit nok at du må stoppe på alle etasjene ned, men du kommer i allefall ned…

I dag har vi hatt briefing del 2. Der har vi blitt briefet opp på valgprosedyrer og rapporteringen. En ting er sikkert, dette med valgprotokoller er helt lik her som i Norge, en liten utfordring for de som ikke driver med dette til vanlig…

Rapporteringen vil jo nå skje via e-pen som jeg nevnte i går, i dag var det gjennomgang av skjemaene som vi skal bruke slik at alle får en lik forståelse på hva og hvordan vi rapporterer. Dagens høydepunkt var absolutt da vi fikk presentert ulike eksempler på hva som har blitt rapportert inn i ulike valg i ulike deler av verden.

Det kan vel trygt sies at ikke alle eksemplene var like relevante når det gjelder hva som foregår ute i felten på en valgdag; f.eks denne: «Velgeren hadde med seg en hund inn i valgavlukket. Hundet bjeffet.» Okei, og så da??? Det litt mer alvorlige eksemplet var at noen team ved et valg systematisk rapporterte om «ballot stuffing» – dvs at noen legger bunker på bunker med stemmesedler i urnen. Samtidig rapporterte de at gjennomføringen var meget god og god… Det viste seg at de ikke helt hadde forstått dette med begrepet og rapporterte at den enkelte velger ikke la sin stemmeseddel i valgurnen, men stuffet sin stemmeseddel i valgurnen – altså «ballot stuffing»… Dette er jo en av grunnene til at vi har denne felles briefingen.

Det som var interessant var jo eksemplene på at valgobservasjon faktisk virker. Det er i en del valg en klar trend at opposisjonen systematisk får bedre valgresultater i de valglokalene der det blir gjennomført valgobservasjon. Interessant var også eksemplet på et valg der OSCE kunne anslå en ekstremt mindre valgdeltakelse enn det landets myndigheter rapporterte, dette basert på valgdeltakelse som observatørene rapporterte inn gjennom hele dagen.

Ellers hadde vi posisjonert oss bedre i salen i dag, så vi var godt i gang med å spise lunsjen vår før salen var halvtom… Det gjorde litt opp for å går…

Ellers fikk jeg meg en liten tur på et lokalt marked og skulle så gjerne ha vist dere noen bilder som jeg tok der… bare jeg får igjen kameraet som hadde blitt liggende igjen på bussen. (Arggg «¤%/?#¤»£$) Men de har ringt slik at jeg får det tilbake.

Rommet
Og denne sengen knirker…

Bussturen til Khmelnyskyi tok noen timer. Vi reiste kl 1500 og var fremme 2115. Helt grei busstur bortsett fra at jeg gikk glipp av en forbikjøring, dvs bussen skulle kjøre forbi en lastebil, noe som ble litt ugreit da det kom en lastebil i mot… Hvorfor jeg gikk glipp av det? Jeg hørte på lydbok og sov stort sett mesteparten av tiden… Det eneste som var litt ugreit, var at vi ikke fikk noen matstopp underveis. Det ble gjort forsøk på det, men der hadde de ikke mat… Heldigvis fikk vi oss mat da vi kom frem, en svinekotelett og en øl til godt under kr. 50,-…

Telefon
Lenge siden jeg så en slik telefon…

Jeg bor nå på hotel Eneida her i Khmelnytskyi City, ikke helt samme standard som i Kiev. Det ble vel pusset opp en gang på 60-tallet…, men men det er fortsatt over en militære standard som jeg av og til må ta til takke med når jeg er ute på dette… Heisene her er i allefall av god gammel standard som jeg kjenner igjen fra Georgia, plass til to og en koffert… Hotellet finnes for øvrig ikke på Tripadvisor og har heller ingen nettside…

Så hva har jeg lært i dag da?

  • Ikke kjøp vann med kullsyre om du ikke skal skumme tennene…
  • Kosejakke er bra, men silkeundertøy er heller ikke å forakte…
  • Valgprotokoller er valgprotokoller overalt i verden…
  • Det kan være greit å være enig om begrepene og hva som bør rapporteres…
  • Valgobservasjon virker!!!
  • IKKE legg igjen kameraet!!! (Arggg «¤%/?#¤»£$ og litt mer arggg, samt litt «¤%/?#¤»£$)
  • Dette kommer til å bli kjølig…
  • Her er det flatt…
Badet
Ikke helt siste VVS-mote…
Badekaret
Badekaret, er litt usikker på belegget…
Kjøleskap
Man har da kjøleskap…