Lammestek med tomater, poteter og saus

Lammesteik er alltid godt, særlig når du skal ha gjester. Denne retten er en vinner i så måte fordi du kan gjøre det meste klart på forhånd og alt blir ferdig samtidig. Når steiken er ferdig og har hvilt litt, er det bare å skjære den opp, legge kjøttet i formen over potetene og tomatene, og sette formen på bordet. Du får en knallgod saus på kjøpet.

Du trenger til 4-5 personer:

1 lammesteik på ca 2,5 -3 kg. Størrelse er avhengig av hvor mange du skal ha til bords. Vi pleier ofte å ta en stor steik for å ha rester dagen derpå.
2 kg poteter.
1 kg tomater.
1 lite glass med Pesto (Coop sin Pesto alla Genovese er melkefri)
Hvitløk – hvor mye er avhengig av hvor mye du ønsker, 1 hel hvitløk er ofte nok.
1 lime eventuelt sitron.
Rosmarin.
Salt og pepper.
Olivenolje.

Til 8 personer trenger du – kanskje ikke akkurat overraskende – det doble av alt. Vi har lagd denne retten der vi hadde to lammesteiker i formen og det var ikke noe problem.

Vask potetene og kok dem i 10 minutter. Da er du sikker på at de er ferdige samtidig med resten. Skjær dem opp i skiver. Legg på skrå/stående i en ovnsform. IKEA har en form, Konsic som er perfekt i størrelsen (40 bredde * 60 lengde * 6,5 høyde).

Vask tomatene og skjær dem i skiver. Legg dem oppå potenene.

Krydre poteter/tomater med rosmarin, salt og pepper. Ha på litt olivenolje.

Tørk godt av lammesteiken. Denne har du selvfølgelig enten kjøpt fersk eller latt tine i kjøleskapet i 2 døgn. Vi foretrekker å sage av knoken, det gjør at steiken blir litt mer håndterlig og vi slipper også at det drypper i ovnen. Til det bruker vi en vanlig listesak som kun brukes til matlaging.

Rens hvitløken og skjær båtene i skiver. Ta en liten kniv og spekk lammelåret med hvitløk. Dvs skjær et snitt i kjøttet og stikk inn en skive med hvitløk. Får du noe hvitløk til overs, bare legg dem i formen sammen med potetene.

Har du frisk rosmarin kan du også spekke lammesteiken med friske rosmarinblader.

Skjær limen i to og gni steiken med lime, evt sitron.

Legg lammesteiken med undersiden opp i formen – på toppen av potetene/tomatene. Smør steiken inn med pesto, ta på krydder; rosmarin, salt og pepper. Snu steiken, smør på pesto og krydre oversiden av steiken. Fordelen med å gjøre dette i formen, er at du slipper å tenke på pesto-søl, det kommer på potetene/tomatene og setter en fin smak.

Sett steiketermometer i steiken og pass på å ikke treffe beinet.

Har du god tid kan du sette inn formen med steiken i ovnen på 125 grader. Tiden det tar er avhengig av hvor stor steiken er, men du må nok regne med minste en 3-4 timer om du steker den på lav varme.Vil du steke den på med mindre tid kan du sette ovnen på 175 grader og da er 2 -3 timer et greit stalltips.

Den siste tiden pleier vi å øke temperaturen til 200 grader, for å få en sprø skorpe på steiken. Hva som er «den siste tiden», er avhengig av hvor godt stekt du skal ha dem.

Når steiken er 65 grader er den rosa, 70 grader grå, men ofte litt rød innerst. På 76 grader skulle den være grå helt igjennom.

Ta steiken ut og la den hvile i aluminiumsfolie i et kvarter, men la formen stå i ovnen som du kan skru av – vel og merke etter at du har sjekket om potetene er godt nok stekt. Da holder dette seg varmt.

Når steiken har hvilt litt, er det bare å skjære den opp, legge kjøttet i formen over potetene og tomatene og sette formen på bordet. Du får en knallgod saus på kjøpet, så det slipper du å tenke på.

Som sagt er dette helt topp når du skal ha gjester iom at alt blir ferdig samtidig: Steik, poteter med tomater og saus. Det blir lite oppvask og rot på kjøkkenet også.

I tillegg er det fritt for både melk og gluten.