”Deployment-planen” (Georgia)

I dag var varmtvannet tilbake i 0… og temperaturen på badet også… Ikke 0 altså, men 10.
Det viste seg også at ”Dry Cleaneriet” var et ekte renseri som ikke tok vask. Damen bak disken forklarte oss hvor vi kunne finne et vaskeri rett i nærheten – tror jeg… Det var i alle fall en masse georgisk, hvor et navn (??) gikk igjen – tror jeg – og så viste hun 8 fingre flere ganger og pekte ”rundt hjørnet”. Det hjalp ikke mye… det var nok mer enn et hjørne… så vi får nok finne et vaskeri et annet sted.

I tillegg fant jeg jo en Philips-butikk i går, som at på til visste seg å være hovedbutikken for Philips her i Georgia og der kunne de fortelle meg at den modellen jeg har ikke finnes i Georgia ennå – selvfølgelig…. De pleier antagelig ikke å barbere seg i dusjen eller bruke barbermaskin med lotion…

På plussiden kan jeg legge til at cafe Lit – Luturuli (litteratur), hvor de faktisk har et bilde av Astrid Lindgren på veggen, nå har fått orden på sin internett-forbindelse. Det er det vi har pleid å møte/intervjue potensielle tolker. På minussiden er det å legge til at vi ikke hadde planlagt med det – iom at de frem til nå kun har hatt trådløst nettverk uten internett (!). Dermed ble det meget begrenset med tid til å bruke akkurat den muligheten i dag, men det kommer en dag i morgen… Da har de eierne av leilighet faktisk lovet oss at det kommer noen for å installere internett i leiligheten, akkurat det tror jeg nå på når jeg ser det… Okke som, kanskje blir det muligheter for å laste opp noen bilder i morgen, hvem vet? Og hva mon tro vi får av internett-type??

Dagen i dag har stort sett gått med til å jobbe med ”deployment-planen” – som er fordeling av STO-ressursene på valgdagen. En stor jobb er å kartlegge valglokaler, vi har 249 av dem i de fire ulike distriktene. Det ble litt enklere etter at vi nå endelig har fått oversatt alle navnene fra georgisk til engelsk – da ble det faktisk straks litt enklere å finne frem på kartet. Og i utarbeidelse av ”deployment-planen” er det mye som skal stemme og klaffe:

 • Balanse mellom by og land.
 • Minoriteter.
 • Avstander i km og ikke minst i tid.
 • Rapporteringstidspunkter – noe som gjøres to ganger på valgdagen via telefaks som det ikke finnes mange av…
 • Antall STO-team.
 • Størrelse på valgkretsene.
 • Plassering av valgkretsene – mange er nemlig plassert i samme bygning, f eks ulike klasserom i en og samme skole. Årsaken er at det er lovmessige begrensninger på hvor mange velgere det kan være i hver krets (1500).
 • Muligheter til å spise – noe som heller ikke er like enkelt overalt selv i store byer –  merkelig nok….
 • Praktiske ting som at det enkelte team skal være tilstede både i åpning og lukking i et valglokale og det bør jo i utgangspunktet være litt naturlig plassert i forhold til hvor de kommer fra og hvor de skal videre.
 • Områder som kan være mer ”problematiske” enn andre.

Med andre ord, så er det litt av et puslespill som skal gå i hop.

I tillegg jobber vi med å lage briefing-pakker til STO’ene. Det er praktisk informasjon, kart, geografi, politisk situasjon i deres område, plassering av valglokaler med mer.

Tolker og sjåfører begynner å falle på plass nå. Vi hadde siste runde med sjåfører i dag og inspiserte biler og orienterte, og hadde en liten runde med tolkene på cafe Lit.

Litt mat ble det jammen også tid til, før vi brukte resten av kvelden til å diskutere fordeling av valglokaler. Så fikk vi også med oss at det skjer ting og tang i Pakistan. Tania har en LTO-kollega som skal/skulle, de vet ikke helt nå, være LTO ved valget i Pakistan. Og jammen skjer det ikke litt her også, i dag trakk den ene av de syv president-kandidatene seg.

Så hva har jeg lært i dag da?

 • Dry Cleaner er i noen tilfeller, kun Dry Cleaner…
 • Selvfølgelig har de fått internett forbindelsen i orden på møtecafen vår når vi ikke har tid til å bruke den skikkelig – den muligheten er nok borte i morgen skal du se…
 • Selv om de har de samme merkene som i Norge i alt fra Wasa knekkebrød til Nesquick og frokost-blandinger, så betyr ikke det at de har alle Philips-barbermaskiner her og slett ikke akkurat den jeg har… selv om de har stort sett alle andre modellene ti Philips…
 • Vi får ikke fritidsproblemer med det første…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.