Dagen før valgdag (Georgia)

Full rulle i dag. STOene er ute på tur for å gjøre seg kjent i området og det snør… skikkelig for første gang på mange år. Nå er det fortsatt ikke mye snø, men det begynner å hjelpe på… Iom at mange biler og bilførere ikke er klar for dette går trafikken saaakte.

En av våre STO team måtte kjøpe inn kjettinger, ellers hadde de måttet returnere til Tbilisi og brukt dagen her til å ”kikke i taket”… og da var valget enkelt for meg. Får håpe det er like enkelt for de som må betale regningen…

Ellers har vi vært på tur ute i området og sjekket opp en del oppdukkende problematikk i manntallslistene (listene over hvem som kan stemme) og andre småting.

I tillegg hadde vi noen saker om arrestasjoner med mer, som også måtte følges opp. Bla hadde vi et team i en rettssak halve dagen i dag, så det skjer da litt her.

Vi brukte også to timer på å skulle brife de parlamentariske teamene våre. Dette er parlamentarikere – dvs politikere som er ute som valgobservatører og skal til en viss grad integreres i vårt opplegg. De gjør som de vil, og det gjorde de i dag også. Av en eller annen grunn fikk vi kun snakket med to av seks team, men de ringer vel hvis det er noe de vil… de har jo fått all infoen skriftlig – deriblant våre telefonnr.

Det ble to lange timer med venting, men vi fikk brukt noen tellerskritt mens vi ventet til å følge opp ulike ting og tang ute i teigen, og før vi rakk å si valgobservasjon var den seanse de holdt på med ferdig og alle for i alle retninger til seg og sitt…

Etter den seansen tok vi en skikkelig middag. På den nye stamrestauranten vår har vi snart jobbet oss igjennom hele menyen, og noen feilskjær blir det jo inn i mellom… selv om vi vet hva som er hva, vet vi fortsatt ikke hvor mye det er av hva…

Så har vi hatt møte med en annen internasjonal organisasjon som også driver valgobservasjon, dette for å se litt på hverandres opplegg slik at vi (les dem…) ikke går i veien for hverandre.

Vi har hyrt inn en ekstra sjåfør til å hente valgobservasjonsskjemaer for noen av teamene da tilgangen til telefaks er svært begrenset. Han skulle også briefes, ha kontrakt, det skulle avtales kontaktpunkt med mer.

Neste økt gikk med til å debriefe STO-teamene etter hvert som de kom tilbake. Vi liker jo å ha litt kontroll med hvordan de har tenkt å gjøre dette og de like å få avklart ting og tang – så derfor debriefing… Det er avklare og forklare, få og gi informasjon, se på opplegget deres i morgen, høre på hvordan det har gått med tolk og sjåfør, vær og føre etc etc.

De har fått en del valglokaler og så er det opp til dem å legge detaljplanen; hvor starter de, hvor avslutter de med mer.

Resten av kvelden gikk med til å skrive rapporter på det som har skjedd i løpet av dagen, og ikke minst gjøre de siste forberedelsene til morgendagen; sammenfatte informasjon, klargjøre for ulike rapporter, skrive ut nyttig informasjon med mer.

Derfor er det sent nå…

Så hva har jeg lært i dag da?

  • Det nærmer seg valgdag…
  • Ikke alle oppdrag er like meningsfylte…
  • Enkelte hoteller her i Tbilisi har svært så like navn… men heldigvis er det godt med taxier her… Passer godt når du skal på parlamentariker brifing og finner ballsalen mørk og tom i feil hotell…
  • Det er ikke nødvendig å bestille mange hovedretter… det holder med et par stykker – vi kommer til å være mett til langt ut på morgendagen…
  • Om det er varmtvann her, så er det ikke mye varme… Heldigvis sitter jeg ved siden av den eneste gassvarmeovnen her og kjefter på Tania nå hun prøver å få litt varme inn på sitt rom ved å åpne døren – for da kommer det kalde gufset…
  • Det er en del man uvergelig lurer på… hvorfor i alle dager ligger det tre murstein pent pakket inn i avispapir utenfor vinduet – opp på gitteret???
  • Tania har også lært noe i dag… Sjekk at hårgeleboksen er lukket når du pakker i en fart…
  • Tiden går fort, om en uke er jeg nesten på vei hjem…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.