Da er 2022-versjonen av Arbeidstidsskjema / Fleksitidsskjema for å registrere arbeidstid lagt ut.
Du finner det på min nettside www.hobbiten.net/Tid
Hvis du har lyst til å bidra litt økonomisk, kan du gi en liten gave til Leger Uten Grenser. Jeg har ingen forbindelse til dem, men støtter deres viktige arbeid og nå i disse covid-tidene er dette viktigere enn noen gang.
Litt kuriosa for 2022 om du har 7:30 timers dag:
- Du skal jobbe 252,6 dager og 1 894:30 timer.
- Mars og august er de månedene du jobbe mest, nemlig 232 dager/172:30 timer.
- Dette året er april den måneden du skal jobbe minst, 17,6 dager/132 timer.
Nytt i 2022
Det er ikke gjort endringer i 2022-versjonen.
Føring av arbeidstid
Se også bloggartikkelen Tips til føring av arbeidstid
Om du lurer på noe om arbeidstid, kan du jo sjekke denne siden hos Arbeidstilsynet om Registrering av arbeidstid der det fremgår at: “Arbeidsgiver skal ha skriftlig dokumentasjon på hvor mye den enkelte arbeidstaker arbeider, det vil si hvor mange timer arbeidstakeren står til arbeidsgivers disposisjon.” og “Det er ingen krav til hvordan registreringen skal foregå, eller til manuell eller elektronisk føring.”
Er du leder, som meg, og ikke får betalt for overtid?
Da kan det jo uansett være greit å holde oversikt over hvor mye du egentlig jobber. På den andre siden, det kan jo også bli litt «kjipt…» når du gjør opp status på slutten av året. 🙂
Hva er Arbeidstidsskjema / Fleksitidsskjema?
Det er et Excel regneark som oppsummerer din arbeidstid for hver dag. Arbeidstiden er fordelt på: Normal arbeidstid, ekstra arbeidstid (fleksitid som du arbeider opp), fravær i arbeidstiden, og overtid (som summeres for seg). Summen av arbeidstid trekkes så i fra den arbeidstiden du skal jobbe den uken. Skjemaet er satt opp med normal arbeidstid med 07:30 timer pr dag, men det er ikke noe problem å endre dette til 08.00 om du f.eks ikke har betalt lunsjpause.
Du skriver inn når du kommer og når du går for den enkelte dag, og arbeidstidens summeres for den enkelte uke:
- med fratrekk for eventuelt fravær i arbeidstiden (f.eks ute en time i private gjøremål)
- og tillegg for eventuell ekstra fleksiarbeidstid (f.eks når du gikk ned på kontoret kl 1800 og arbeidet til 2100 fordi du skal avspasere neste mandag).
Er du ikke på jobb fordi du avspaserer, skriver du ingen ting. Er du syk eller har ferie skriver du normalarbeidsdag.
Pålagt overtid føres i egen kolonne da du er pålagt å holde oversikt over dette i henhold til arbeids- og miljøvernlovens § 10-6.
Regnearket er basert på arbeidstid for den enkelte uke og måned og status overføres automatisk til neste måned. I tillegg får du en samlet oversikt på et eget ark. Det er også med et kladdeark som f.eks kan brukes til å regne ut fordeling på overtid antall timer på henholdsvis 50% og 100%.
For å unngå at du gjør feil, får du kun lov til å skrive i felter der det skal registeres klokkeslett eller merknader. Alle andre felt/celler er skrivebeskyttet – dvs at de er sperret for skriving.