Reisetips.
|Linker|Oppslagstavle|Bøker|Tid|Undervisning|

|Broch|Ohnstad|Om Hobbiten|Hjem|


Bestilling av reiser  -    Brasil   -   Praktisk reiseinformasjon   -   Reise (lokalt)   -    Reisenettsteder    

 

Praktiske reisetips.

Om denne siden.
Det er mye som må sjekkes ut, huskes på og ordnes før avreise og underveis. Jeg har samlet noen aktulle nettsteder, "ting og tang" som jeg har funnet nyttige. Oversikten er langt fra ment å være utfyllende og kan være et utgangspunkt for videre søk og supplement til andre lister.

Når det gjelder reiseråd og forberedeler, kan det sies mye og de fleste reisenettstedene og reisebøker har egne tips til dette. Gode råd finner du bla på DinSide sine reisesider Nyttig: - Nyttig på nett - Pakkeråd - Sikkerhet - Slik pakker du håndbagasjen (Nye regler okt 06) for å nevne noen. Nettbutikken Nomaden har også en del nyttige tips, men både Nomaden og Handysize.no er butikker/nettsteder som er et must før du legger ut på langtur. Skal du handle klær mm, kan det være greit å ha oversikt over hva som er din størrelse i utlandet, DinSide hjelper deg med det.

Her er i allefall noen av mine egne tips / sjekkpunkter - og ikke minst huskeliste for meg selv. Når det gjelder å huske... sjekk denne artikkelen fra DinSide.

Reisenettsteder.         Til toppen.
Før du reiser ut, må du finne ut av hvor du skal reise. Her finnes det et en enorm mengde informasjon på nettet og det er ikke mulig å samle alt, men på Hobbit-siden Reise har jeg lagt en del linker jeg har funnet nyttige under overskriften Reisenettsteder.

Her finner du linker til ulike nettsteder som handler om reise, spesielt anbefales DinSides Reise, men også til avisenes sider om reise, nettstedene til ulike reisehåndbøker (Footprint, Lonely Planet, Rough Guides) og noen nettsteder der turister legger inn egne opplevelser og der det finnes egne forum hvor du kan søke etter informasjon eller stille spørsmål til brukerne, f.eks Virtual Turist eller Travel Library. Et tips er å ta utgangspunkt i linksidene til de ulike nettstedene og klikke seg videre der i fra.

Det kan også være lurt å sjekke andre brukeres erfaringer, f.eks via TripAdvisor, før du bestiller hotell mm via nettet, det er en del lureri der ute... Så det kan absolutt være verdt å ta en sjekk, noe denne artikkelen fra DinSide viser.

Reiseråd.         Til toppen.
Når du har funnet ut av hvor du vil reise, trenger du kanskje litt praktisk informasjon om landet du skal reise til, kanskje litt faktainformasjon, informasjon om du trenger visum der mm og ikke minst noen offisielle reiseråd - er det trygt å reise dit. Da kan du oppsøke følgende nettsteder:

Kopi av kontaktopplysninger mv. i papir og i en epost til deg selv.
Det kan være lurt å notere seg adresse og telefon- og faksnr til norske utenriksstasjoner (ambassader og konsulater) i det landet du skal til. Det finner du på UD sine landsider under stasjonsoversikt. Skal du oppholde deg langvarig i et land som kanskje har en noe usikker sikkerhetssituasjon, kan det greit å sende en epost med info om dette til ambassaden slik at de vet om at du er der i tilfelle noe skjer.

Det er veldig greit å notere seg disse opplysningene sammen med annen viktig kontaktinformasjon på et ark. Dette kan være kontaktinformasjon til ulike instanser/personer som du kan risikere å trenge i løpet av reisen. Som f.eks adresse, epost, telefonnr og faksnr til hoteller mv. du skal overnatte på underveis, forsikringsselskap, bank, mobilselskap, flyselskap (spesielt det du reise hjem med), kredittkortselskap, naboer og andre som passer huset ditt og slektninger (husk hjemme og på jobb). Ofte har vi disse opplysningene på mobilen eller pc'en, men om alt blir stjålet har du gjerne et problem. Send derfor en kopi av dette arket til din egen epostadresse slik at du har mulighet til å få tak i det om det skulle være nødvendig.

I tillegg tar jeg gjerne kopi av reiseforsikringsbevis, billettene, om jeg ikke reiser elektronisk, pass, førerkort, personnr til alle i familien, kredittkortnr, nr på reisesjekker og sender det i en egen epost til meg selv. I tilfelle jeg blir frasjålet alt, har jeg da mulighet til å få hente ut disse opplysningene som ofte vil trenges når man står det uten noen papirer. Det er ille nok å få tak i alt dette hjemme i Norge, og enda vanskeligere når du står et sted i utlandet og skal melde dette til det lokale politiet og andre. Men, sørg for at du ikke sender dette til en epost som du logger deg innpå via nettkafeer underveis. Det vil jo være en gavepakke til uvedkommende som fikk tilgang til alle dine personlige opplysninger - om de skjønner norsk da... Se punktet om epost for mer info.

To små ting til slutt, ikke send opplysningene i et Word eller Works-dokument eller et annet format der du er avhengig av at du har akkurat det programmet tilgjengelig for å få åpnet dokumentene, det er nemlig ikke sikkert at de har f.eks Word der du er. Bruk standard-formater som er gratis og som andre programmer kan lese. Bruker du formatene txt, rtf (kan lagres ved å bruke Word), pdf, jpg, er du rimelig sikker på at du kan få tilgang til opplysningene.

Og skanner du dokumenter for å ha kopi via epost, sørg for at du skanner og sender dokumentene som enkelt filer og at fil-størrelsen er overkommelig om du må laste den ned via en analog telefonlinje. En ting er å laste en stor fil opp via bredbånd her hjemme, en annen sak er å laste den ned via dårlig analog telefonlinje i utlandet - det kan være snakk om timer i forskjell... Da er det bedre med flere små filer der du kun laster ned de du trenger. Hvis disse tingene ikke sier deg noe, snakk og få hjelp av noen som har greie på data. For å illustrere dette, jeg fikk engang en epost av noen som hadde vært på ferie og som hadde skannet et - 1- bilde og sendt dette via epost. Det tok en god 1 time å laste det ned via ISDN, hadde skanne-formatet vært et annet - hadde det tatt 20-30 sekunder uten at jeg hadde merket noen forskjell når jeg så bildet på skjermen. Derfor er formater viktig.


Helseinformasjon.          Til toppen.
Du trenger også helserelatert informasjon, f.eks hvilke vaksiner trenger du. Vær klar over at vaksiner må tas god tid i forveien og ikke minst at de kan være svindyre - så her kan det lønne seg å sjekke litt rundt hos fastlege, helsestasjoner, private klinikker mm.

Skal du reise i EØS-land og Sveits bør du ha med deg ditt Europeiske helsetrygdekort. Dette får du utstedt av NAV (tidligere Trygdeetaten) og er din dokumentasjon på at du du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i disse landene. Du har nemlig rett til behandling på lik linje med oppholdslandets borgere. Merk deg akkurat det begrepet - "på lik linje med oppholdlandets borgere" - og det betyr akkurat det! Det er ikke sikkert at du eller dine vil være fornøyd med den behandlingen du får ute i provinsen i Bulgaria, Romania eller Hellas for den sak skyld, noe disse artikkelene viser de tragiske konsekvensene av. Du får nemlig ikke dekket hjemtransporten ved sjukdom.

Derfor; reis ALDRI - gjentar ALDRI - uten reiseforsikring. Sjekk denne artikkelen på DinSide (2006) om valg av reiseforsikring.


Bestilling av reiser.           Til toppen.
På Hobbit-reisesiden under Bestilling av reiser, har jeg samlet en del linker til ulike nettsteder der du kan bestille biletter mm.

Det kan være greit å sjekke ut både informasjon om landet du skal til, helse mm før du faktisk bestiller reisen. F.eks kjenner jeg til folk som har bestilt en billig feriereise, bare for å finne ut av at vaksinasjonene for hele familien kostet en "liten formue" og akkurat det var litt uventet og ble en liten budsjettmessig "utfordring"...

Det kan være mye penger å spare ved å sjekke ut tilbud på de ulike nettstedene som selger biletter og du trenger ikke å kun holde deg til norske nettsteder. Selv sparte vi gangske mye penger ved å bruke et svensk reiseselskap, Seat24, da vi bestilte tur for hele familien til Brasil. Reisen ble betalt med kredittkort og bilettene kom i posten.

Nettstedet DinSide har en del gode artikler om det å bestille via nettet og har du aldri gjort akkurat dette før, kan det være en god ide å lese disse artiklene. Jeg har samlet linker til noen av dem på Hobbit-reisesiden under DinSide- Bestill på nettet-artikler .

Det jeg har opplevd som lurt var å være fleksibel på reisetidspunktene, dvs søk på ulike kombinasjoner av ukedager, og bruke litt tid til å søke på mange steder - i god tid før du skal reise. Og når du har dannet deg et bilde av hva som er en rimelig god pris, ha kredittkortet klart og vær klar til å slå til når du finner et knalltilbud - for akkurat det tilbudet finner du kanskje bare denne ene gangen. Selv opplevde jeg engang å finne et skikkelig knalltilbud og kunne ha spart noen tusen kr, men av flere grunner ventet jeg - og fant aldri akkurat det gode tilbudet igjen.

Og når du har bestilt, ikke søk mer på pris, det er altid irriterende å se at du kanskje kunne ha funnet et bedre tilbud...


Pass - Id-krav.       Til toppen.
Sjekk at passene er gyldige og vær klar over at mange land forlanger at de skal være gyldige f.eks 6 mnd etter utreise. Du kan få nødpass hos politiet, men dette koster deg like mye som et nytt pass og har meget begrenset gyldighet. Vær også klar over at pass til barn må fornyes med jevne mellomrom. Du finner mer informasjon om dette på politiets nettsider www.politiet.no - under Pass. Skal du til USA er må du ha maskinlesbart pass.

Husk også på at du må ha gyldig id-dokumenter for å reise internt i Norge fra 1. mars 2007. Se informasjon fra Luftfartstilsynet på dette.

Kredittkort / Reisesjekker.       Til toppen.
Nettadresser til kredittkortselskapene. Det kan være greit å sjekke ut nettstedene til dine kortselskaper. Jeg har tatt med noen her. På enkelte av disse nettstedene er det også muligheter til å finne adressene til minibanker der du kan ta ut penger, f.eks MasterCards ATM Locator. Hvis du har muligheter til å logge deg på nettet, på en sikker måte, kan du også sjekke saldo og fakturar, en grei, man kanskje kjedelig mulighet. Og ikke glem at ditt kredittkort ofte kan være inngangsbilletten til et eget sted å vente på mange flyplasser, ofte et rolig sted med en del "frynsegoder" som aviser, mat, internett mm. Se hva Diners-kortet ditt kan tilby deg når du er på tur - Diners Airport Lounges

Flere kort. Det er ikke dumt å ha flere typer kredittkort, når det ene ikke virker - selv om det skal virke..., kan det være greit å ha et reservekort fra et annet selskap. Selv har jeg opplevd at et kort virket i den ene butikken, men ikke i neste - da var det greit å ha et annet å bruke.

Jeg pleier også alltid å la et kort ligge igjen i safen på hotellet, kan være greit å ha et i bakhånden om du blir frastjålet lommeboken. Ellers har det blitt meg fortalt at noen kortselskaper har sperret kortene for bruk i enkelte land, og at du dermed må få dem "åpnet" for bruk i disse landene. Om det stemmer vet jeg ikke, men det kan jo være greit å sjekke det opp i forkant.

Pin-kode. Når du skal bruke kortene i butikker og restaurantene, trenger du ikke pin-kodene. Men, det gjør du når du skal ta ut penger i minibanker og har du iom at du sjeldent bruker pin-koden i Norge husker du den kanskje ikke. Derfor sjekk at du har en pin-kode som virker - prøv det i en norsk minibank, og hvis du ikke har koden, bestill ny. For enkelte kort krever dette faktisk at det må utstedes et nytt kort - og det tar tid. Og... ikke noter pin-koden i klartekst, følg retningslinjene fra kortselskapene for dette.

Hvis jeg har forstått det rett, krever norske kort at minibankene (ATM) er merket med Cirrus for at du skal kunne ta ut penger i dem.

Utløpsdato. Kortene fornyes jo med jevne mellomrom, normalt hvert annet år. Det kan derfor være greit å sjekke at kortet ditt ikke går ut midt i ferien.

Sperretjeneste. Sørg for å ha notert ned telefonnr til kortselskapene slik at du kan få sperret kortene i en fart hvis du blir frastjålet dem. Det enkleste er å bruke en sperretjeneste der du kan sperre alle kortene med en telefon. Både Diners og American Express her slik tjeneste. I disse tjenestene ligger det også en del tilleggstjenester, f.eks formidling av beskjeder og sperring av mobilnr.

Reisesjekker.
Husk også at kredittkort ikke er eneste mulighet til å betale i utlandet. Selv om bruken av reisesjekker har gått ned, så er nok dette den sikreste måten å reise med "kontanter". Det fungerer på den måten at du kjøper sjekker i en bank i Norge, signerer på alle med en gang - deretter må du signere på den enkelte sjekk på nytt når du hever den i en bank, på hotellet mv. Her blir du belastet med et gebyr, men fordelen er at om du blir frastjålet sjekkene får du igjen de du ikke har hevet. Derfor må du holder oversikt over hvilke sjekker du har fått utstedt, brukt, sperretjeneste mv. Dette får du når du kjøper sjekkene.

Kan du ikke få kredittkort, f.eks når du er under 18 år, eller om du kun har et kort, f.eks Visa bankkort, er nok reisesjekker det "eneste" sikre alternativ for reisekassen.

Du kan lese mer om reisesjekker hos SRBank1 og Betaling i utlandet i denne artikkelen på DinSide.


Telefon- og nettbank.       Til toppen.
I tillegg til nettbank har en del banker muligheten til å overføre penger mellom egne konto via telefonen. Selv liker jeg ikke å ha hele reisebudsjettet på kortkontoen, men heller overføre etterhvert fra en annen konto. Skal du ringe nettbanken din fra utlandet, vær klar over at noen banker har et 5-sifret telefonnr som virker fint i Norge, men ikke fra utlandet. Har din telefonbank et slikt femsifret nr, må du finne frem et vanlig 8 sifret nr. Det finner du gjerne på nettsidene til banken.

Av sikkerhetsmessige årsaker, vil jeg på det sterkeste advare mot å bruke nettbanken på internett-cafer i utlandet. Om du må lyst til å gjøre dette, ville jeg ha kontaktet banken og snakket med dem før du eventuelt gjør dette. Dette for å avklare om det regnes som grov uaktsomhet dersom det blir misbruk av kontoen pga nettbruken - i så tilfelle kan det bli dyrt for deg...

Skal du være lenge borte, sørg for at flest mulig regninger, og ALLE de viktige som kredittkort, mobilab, epostab mm, blir betalt via autogiro. Da trenger du ikke å tenke på det.


Mobiltelefon.       Til toppen.
Ikke alle mobiltelefoner kan brukes i utlandet, noen land krever at telefonen din har Tre-band, dvs 3 ulike mobilnett-typer. Sjekk med din teleleverandør og sjekk også priser mm. Som regel har Telenor og Netcom avtaler med spesielle teleleverandører i den enkelte land og det er absolutt billigst å bruke disse. På nettsidene til Telenor og Netcom finner du tips og råd, informasjon om priser mm. Slet ikke dumt å lese det før du reiser...

Jeg anbefaler også at du sørger for å ha PUK-kodene tilgjengelig, f.eks kan du sende dem som epost til deg selv. PUK-koder er koder som du fikk sammen med pin-koden og som du trenge hvis telefonen har låst seg etter for mange forsøk med feil pinkode. Mange skrur sjeldent av telefonen og huske kanskje pin-koden dårlig... for skru av telefonen må du når du flyr... og etter tre (?) forsøk med feil kode låser telefonen seg og må ha en puk-kode for å bli låst opp.

Mobilsvarkoden må du også ha med om du skal sjekke mobilsvaren din i løpet av ferien, men vær klar over at å bruke den funksjonen er svært dyr i utlandet. Det er også bruk av 3G og TV via mobilen, i en artikkel i Computerworld 3. juli 06 blir det nevnt at det fort kan kost 100 NKR (!) å laste ned forsiden på VG... I denne artikkelen fra Aftenposten er det flere gode råd og opplysninger. Kort sagt, norsk mobil i utlandet er dyrt. Og, vær klar over at om du skal ringe hjem fra utlandet, må du ha +47 foran alle telefonnr - skal du ringe til nr i utlandet må du (selvsagt) ha med utenlandsprefix for det landet du er i.

Har du tenkt å få deg et lokalt teleabonnement i det landet du kommer til, sjekk at telefonen ikke har bindingstid i Norge. Har den det, må du få låst den opp. Det finnes ulike muligheter for det, f.eks ved å kontakte teleleverandøreren din (betal restbeløpet) eller kanskje via Unlock.no.

Familien Christensen har åpenbart reist en del og de har lagt ut en del reisebrev der de har egne artikler om internett-bruk i det enkelte land. Her er det muligheter til å få med seg noen tips - uavhengig av land. Her fant jeg også linken til Steve Kropla's worldwide electrical and telephone information.

Bærbar pc på tur.       Til toppen.
Det kan absolutt være en tanke å ta med seg en bærbar pc på tur. Det fordrer imidlertid at det er rimelig bærbar og har god batterikapasitet, min favoritt har to batterier. Hvorfor ta med seg noe slikt på tur? Er du freak så er du freak... Men stikkord er digitale kameraer (overføring av bilder), ordbøker, musikk (har du en liten mp3 spiller kan det være greit å bytte musikk), lydbøker, film og spill. Slett ikke dumt, spesielt ikke hvis du reiser med unger.

Sjekk først at pc kan lades i det landet du skal, ofte tar strømforsyningen 100 - 240V, og det dekker jo en del, om ikke de fleste, land.

Et tips er å ta en fullstendig backup før du reiser og legg denne igjen hjemme. Tøm så pc'en for personlige opplysninger som du ikke ønsker skal komme på avveie om pc'en skulle bli stjålet. Det kan være personlige brev, eposter og ikke minst jobbmessige ting som kanskje sjefen din ikke ønsker på avveie. Noter merke, model og serienr i eposten med reiseopplysninger du har sendt til deg selv. Legg navn og kontaktinformasjon til deg selv i en fil på C:\ på engelsk - kan være greit om noen finner pc'en og tenkt å levere den tilbake.

Vær også klar over at amerikanske tollere har begynt å konfiskere bærbare pc'er og annet elektronisk utstyr - for så å kopiere alt innholdet. Les mer her i en artikkel fra Digi.no (2008)

Hva kan være nyttig å ta med?

  • Oppstarts cd og backup på cd/dvd slik at du kan få pc'en opp å gå hvis ting skjærer seg. En ny harddisk kan du alltid få kjøpt, men det kan være verre å måtte klare seg med operativsystem på et eller annet asiatisk språk.
  • Diskettstasjon om du har tenkt å sende vedlegg/legge ting ut på internett og skal bruke internett-cafer. På denne måten kan du i fred og ro skrive dine blogginnlegg og klargjøre bildene. Du skrivesperrer disketten og vips så slipper du å tenke på virus mm.
  • Skal du se filmer kan det være en ide å komprimere dem og legge dem inn på harddisken. Da bruker pc'en ikke så mye batteri når du skal se film på flyet, dette pga at du slipper å bruke cd/dvd'en.
  • Noen tomme dvd og cd'er kan også være greit å ha med. Fortløpende backup av bilder er ok, og kan også sendes hjem slik at du ikke mister alt om du blir frastjålet alt ditt elektroniske utstyr.
  • Modem mm etter behov. Se den tidligere nevnte Familien Christensens nettside med tips rundt dette og bærbar pc i utlandet.

Epost.       Til toppen.
Det kan være greit å sjekke eposten din underveis i ferien, spesielt når du er på langtur. Selv har jeg flere epostkontoer, og når jeg er på tur eller tjenestereise/kurs, sørger jeg for å all epost fra mine brukskontoer automatisk blir videresendt til en Gmail-konto jeg har til dette bruket. Dermed kan jeg "trygt" logge meg på internett og sjekke min epost, og det på allverdens tvilsomme pc'er rundt omkring i verden.

Om passordet til Gmail-kontoen blir stjålet og kontoen kompromittert, i verste fall sperret for meg, så gjør det ikke allverden. Jeg bare får meg en ny for den epostadressen er ikke spredt, men om mine brukskontoer skulle bli kompromittert, ville det være langt mere problematisk. I tillegg er det greit å kun måtte sjekke en konto for både meg og kona. Jeg sletter jo i tillegg epost fortløpende på denne kontoen, kopier har jeg jo på mine brukskontoer.

I tillegg bytter jeg av og til passord underveis om jeg er mye innom ulike internett-cafer.

Et lite ord om MSN, jeg var en tur i Brasil og jeg vet ikke hvor mange internett-pc vi var innom hvor vi opplevde at forrige bruker ikke hadde avsluttet MSN og vi kunne ha fortsatt på hans/hennes chatting. Hadde vi vært ondsinnet, kunne vi virkelig ha lagd krøll, sendt meldinger, epost, endret passord mm. Moralen må være: Hvis du bruker MSN på hotell- og eller internett-cafer, sørg for at du logger deg helt av.

En annen ting som er greit å kunne, er å kunne skrive æÆ,øØ og åÅ på et tastatur som ikke har disse tastene: Hold ALT tasten nede på det numeriske tastaturet og skriv tallene, så slipper du ALT tasten.
145= æ - 146= Æ - 155= ø - 157= Ø - 134= å - 143= Å.

Dette fungerer for øvrig ikke på arabiske pc'er, da får du arabiske æøå (???) eller noe slikt.


iPod.       Til toppen.
Hva skulle jeg ha gjort uten min 60 GB iPod photo? Det hadde vært trist... å måtte klare seg uten en masse gigabytes med musikk og ikke minst lydbøker (jeg har selvfølgelig ikke lånt disse på biblioteket og konvertert dem til mp3 og lagt dem inn på iPoden).

Skal du reise mye og langt, er en mp3 spiller helt uunværlig, nå ja de var kanskje noe sterkt, men helt klart en virkelig time-killer.

Musikk på tur er vel og bra, men lydbøker kan jeg virkelig anbefale. Utvalget blir bare bedre og bedre, og hvis du supplerer med en liten batteridrevet høytaler eller om du fester en liten radiosender på toppen av iPoden så kan du ta inn lyden på en vanlig FM-radio, har du "selskap" for hele familien og det blir litt mer sosialt. Er du på reis alene ute i verden, kan det være ganske ok å høre Torstein Bugge Høverstad lese Tolkiens Ringens Herre for deg på norsk.

Hvis du ikke har med deg bærbar pc, kan du enkelt laste over og/eller tømme dine digitalkameraer over på iPoden. Da har du i det minste en sikkerhetskopi og muligheten til å tømme brikken underveis. Selv bruker jeg store brikker på kameraene, men brikkene kan slutte å fungere (ja slikt skjer) eller du kan miste kameraet og det er jo litt kjipt å miste alle feriebildene i tillegg.

Lading av iPoden går stort sett greit da du kan bruke 100 - 240V, og det dekker jo en del, om ikke de fleste, land.

Kjekt å ha for enhver iPodeier på tur:

Gadgets og kjekke ting å ha med seg på tur.       Til toppen.

Reisebutikken Nomaden har det meste av det du trenger, det som er "kjekt å ha" og det du bare har lyst på... I tillegg finner du mange gode råd og praktisk informasjon her.

Kompresjonsposer er meget praktisk, holder orden, gir bedre plass og holder "ting og tang" ute av klærne.

Lakenposer av silke; veier ingenting og tar lite plass - Du vet aldri hvordan det ser ut der du skal sove - og de gir faktisk litt varme i tillegg. Våre kjøpte vi hos Jakri i Drammen.

Reisebrannvarsler (ionisk) / alarm. Fra Clas Ohlson. Unødvendig å si hvorfor... Praktisk ved du også kan sette en alarmklype i døren når den er lukket slik at alarmen går på om noen åpner døren. En stuepike i Skopje måtte "bytte batteri på pace-makeren sin" da hun skulle inn på rommet hotellrommet mitt på en noe "ukurant tid"...


Blokk og blyant - noe av det viktigst å ha med seg når du skal prøve å gjøre deg forstått. Skal du kjøpe billetter hos noen som ikke skjønner noe av det du snakker om? Prøv å skrive ned billett på det lokale språket (bruk ordboken), skriv dato, kanskje klokkeslett og 4 personer - tegn om nødvendig to store og to små. Da er det helt utrolig hva folk skjønner.


Hjemreisen.
Noe av det viktigste i forbindelse med hjemreisen er, ikke tax-freen som noen kanskje tenker, men at du sjekker, få verifisert, tidspunktet for hjemreisen med flyselskapet ditt noen dager før, ofte er det 72 timer. Sjekk bestemmelsene for ditt selskap. Det kan nemlig være endringer og om du ikke har sjekket dette vil du/kan du stå svakt i å kreve noe fra flyselskapet, noe jeg antar at du har tenkt å gjøre når du står på flyplassen og oppdager at flyet har reist - i rute - for 5 timer siden...

På flere flyplasser i Norge kan du nå kjøpe taxfree-varer ved ankomsten. Det kom i 2006 nye regler for hva du kan ha med deg, se artikkel på DinSide (8.aug 06). På nettsiden duty-free.no finner du informasjon om butikkene for duty-free artikler til reisende på Oslo Lufthavn Gardermoen og Avinor's lufthavner i Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim. Skal du sammenligne priser, kan du jo også sjekke hva varen koster på Vinmonopolet.

Vær klar over at for å kunne handle du vise frem billetten eller setekvitteringen ("kvitteringen for boardingen"), evt annen dokumentasjon på at du faktisk har reist om du reiser med elektronisk billett; mao ingen billett - ingen handling. I tillegg kan du bare handle en gang pr billett selv om du ikke har handlet hele kvoten første gangen. Les mer om dette i en artikkel på Aftenposten.

Tollvesnet har en egen brosjyre "Privat innførsel av alkohol fra utlandet" for de som skal ta med seg mer enn kvoten og være lovlydige i tillegg - noe som jo kan være greit. Det påstås at det er større sjanse for å vinne i Lotto enn å bli tatt i tollen, men det er jo en annen sak - og husk på at det er jo alltid noen som vinner i Lotto... Her er i allefall linken til forskriften om du trenger detaljene.

Det er også mulig å få igjen noen kroner om du handler "større ting" ved at du kan få refundert momsen i det landet du handler i, her bør du gjerne beregne god tid - og ha med deg gjenstanden i tilfelle du må fremvise den.

Til toppen.