|Linker|Billed Galleri|Blogg|Tid|Oppslagstavlen|

Logoen til Hobbiten.net

|Broch|Opplæring|Om Hobbiten|Privat|Hjem|

Brukerveiledning for tidsregisteringsskjema - lang versjon.

"Brukerveiledninger er for feiginger" og at det ofte er slik at "Når alt annet svikter, les brukerveiledningen."

Regneark for registrering av arbeidstid / fleksitid.
Hvis du lurer på noen felt, kan du la musepekeren hvile på de cellene som har en liten rød trekant øverst i høyre hjørne. Da får du frem en "Merknad" med forklaring. De aller fleste feltene er for øvrig låst, slik at du ikke skal kunne endre på skjemaet.

 

Ved første gangs bruk.        ±

1. Filnavn.
Du må lagre filen under nytt (ditt ?) navn, enten ved å gi filen nytt navn eller ved å bruke kommandoen: Fil, Lagre Som - skriv inn filnavnet du vil bruke. For at du skal huske dette, er filen skrivebeskyttet slik at du er nødt til å gi den nytt filnavn.

Når du bruker ditt navn og avdeling som filnavn, vil dette komme med i toppteksten på hvert regneark som skrives ut.

Du må huske å legge inn din stillingsprosent, i celle O6 på Fanet (arket) Januar , om du ikke er i 100% stilling - som ligger inne som standard.

Etter at du har tatt skjemaet i bruk, bør du slett merknaden som står i tekstboksen i januar måned.

2. Pluss eller minus tid – når du tar regnearket i bruk.
Ved første gangs bruk må du registrere din status for +/- tid. Dette gjør du i regnearket for januar – uavhengig av når du begynner å bruke regnearket. Timene/minuttene blir automatisk overført gjennom hele regnearket.

Plusstid føres i ”turkis celle M15 i regnearket for januar”. Minustid føres i ”stor turkis cell B9 i regnearket for januar”
Har du overtid som skal overføres, fører du dette i celle E6, dvs timer som ikke er hentet ut føres dette her, men husk da på at ditt totale timetall øker jf. årsoversikten.

 

Start ute i året.        ±
Skjemaet er lagt opp slik at du står i minus med den arbeidstiden du skal arbeide med pr. måned.

Dette innebærer at dersom du begynner å bruke skjemaet i september, så er du rimelig på minus i og med at skjemaet ikke har registrert noen arbeidstid i perioden januar - august.

Derfor må du kompensere dette ved å legge inn det antall minus timer som er påløpt til og med måneden før. Dette gjør du i det turkise feltet M15 i januar måned.

I dette tilfelle - august - er det minus med 1230-40 timer, og dette føres i celle M15.

 

Snarveistips:        ±
Legg inn en snarvei til filen i mappen oppstart,da starter regnearket hver gang du starter maskinen. Da er det lettere å huske å skrive inn fremmøtetid. Du kan eventuelt legge inn en snarvei på skrivebordet eller på officeverktøylinjen for å gjøre arket lettere tilgjengelig.

 

Føring av klokkeslett.        ±
Klokkeslett skrives slik 8:30 - åtte kolon tre null

 

Normal arbeidstid.        ±
Regnearket baserer seg på at du taster inn tid når du kommer og tid når du går, som i et manuelt fleksiskjema. Dette gjøres i "Normal arbeidstid".

 

Ekstra arbeide som ikke er overtid.        ±
Enkelte arbeider tidvis utover normal arbeidstid, og tar dette ut i avspassering. Dette er arbeide som ikke er pålagt og som det ikke betales overtid for, og det føres i "Ekstra arbeidstid".

 

Fravær i arbeidstiden.         ±
Alt fravær fra arbeidsplassen, etter at du har kommet på arbeide, føres i "Fravær i arbeidstiden".

 

Avspassering.        ±
Avspasserer du en hel dag, skriver du ikke inn noe arbeidstid den dagen. Du har jo ikke arbeidet noe denne dagen. Du må ikke føre fravær i tillegg på Fravær i arbeidstiden - da blir du trukket dobbelt.

 

Overtid.       ±
Dersom du ikke har fast godtgjort overtid, noe som altså gjelder de fleste arbeidstakere, kan du kan bruke skjemaet til å registrere overtid, men da bare for oversiktens del. Vanlig overtidsskjema må fortsatt fylles ut. Overtidsoversikten er for å ha kontroll med hvor mye overtid du har arbeidet, jf. hvor mye du har lov til å arbeid jf. AML § 50.

VIKTIG:
Det er ingen omregning når det gjelder tillegg - hvilken OT-sats du skal bruke. Så du må selv holde kontroll på hvilke timer som er 50% og hvilke som er 100%. Noen henter ut tillegget i økonomisk kompesasjon og avspasserer timene. Variasjonene er mange, så her må du selv holde kontroll. Her kan du bruke arket "Beregning av OT" til å sortere arbeidstiden i henholdsvis 50 og 100%.

 

Bruk av arket "Beregning av OT".         ±
Dette arket kan du bruke til å regne ut fordeling av overtidstimer de dagene du har overtid, og skal levere egen timeliste for dette for utbetaling.

Eksempel: En dag fortsatte du å arbeide utover vanlig arbeidsdag kl. 15:30, og fortsatte på jobben til kl. 22:30. Nå var du beordret på møte i tiden kl. 19:00-22:30, men for å gjøre det enkelte ble du på jobb etter at normalarbeidsdagen var slutt. Da skal du i utgangspunktet føre tiden fra kl. 15:30-19:00 som ekstra arbeidstid på den arbeidsdagen i det ordinære arbeidstidsregnskapet, men det kan være tilfeller da du ikke ønsker det, men vil regne ut alt sammen her, derfor er det en mulighet til det.

Da regner du slik:
Samlet arbeidstid 15:30 - 22:30 = 7:00
Ekstra arbeidstid 15:30 - 19:00 = 3:30
50% overtid 19:00 - 21:00 = 02:00
100% overtid 21:00 - 22:30 = 1:30

Dersom Eventuell differanse IKKE står i null, har du ført noe arbeidstid dobbelt.

 

Ferie.        ±
Feriedager føres med full arbeidstid, 0800-15:30. Du kan føre Ferie i merknadsrubrikken.

 

Sykdom.        ±
Fravær pga sykdom føres med full arbeidstid, 0800-15:30. Du kan føre Sykdom i merknadsrubrikken.

 

Permisjon.        ±
Har du permisjon med lønn, føres dette her som normal arbeidstid.


Er det uten lønn, føres det IKKE arbeidstid - med mindre du blir trukket for dette over lønnsslippen. Da er du nødt til å føre det som timer her, ellers vil du bli trukket to ganger.

 

Merknadsrubrikkene.       ±
Under "Merknad" kan du skrive korte meldinger til den enkelte dag, f.eks ved syk, ferie, kommunestyremøte m.m..

Tekstboksen "Merknader til perioden" kan du bruke til å skrive tekst om du skulle ha behov for kommentarer til perioden.

 

Hvordan føre timer som tas ut ved økonomisk kompensasjon.       ±
Hvis du henter ut timer som du har til gode, enten ekstra arbeidstid eller overtid, fører du dette i de lysegrønne feltene. Da blir ditt tilgodehavende nedjustert med det antall timer du skriver inn der.

 

Årsoversikten.        ±
I arket årsoversikt finner du månedssummene for den enkelte type arbeidstid. Dette er kun for oversiktens del.

 

Cellebeskyttelse.        ±
Skjemaet er beskyttet med passord. Årsaken er at du ikke skal taste feil og slette formler og/eller celler som er viktige. Dette gir imidlertid ingen beskyttelse da internett er fullt av verktøy for å cracke passord.

 

Forfatter - nye versjoner.        ±
Skjemaet er lagd av Leif E Broch - som arbeider som sekretariatsleder i Eigersund kommune, men skjemaet er lagd av meg på min fritid og har ikke noe med min jobb å gjøre.
Nye versjoner kommer hvert år på www.hobbiten.net

 

Ansvar for feil, misforståelser, misbruk, feiltasting m.m.        ±
Skjemaet er laget av meg som privatperson og jeg tar intet ansvar for bruken av dette. Det blir brukt i Eigersund kommune, men det er et tilbud fra meg som privatperson.

 

Tilbakemelding.        ±
Jeg tar gjerne i mot tilbakemeldinger, og da særlig konstruktive forslag om forbedringer.

For øvrig, er du ikke fornøyd med skjemaet, kan du jo bare la være å bruke det.... :-)

 

Til toppen.